Pedagoochelen

Pedagoochelen

 

Heeft u een vraag over de opvoeding van uw kind dan kan begeleiding mogelijk uitkomst bieden. Deze vorm van begeleiding kan ondersteunend zijn bij fase- specifieke vragen. Hierbij kunt u denken aan verandering in gedrag bij peuters, kleuters of pubers.

Na een na een ingrijpende gebeurtenis kan gedragsverandering ook aanleiding zijn voor het overwegen van begeleiding. Soms bestaat het gedrag waarover u zich zorgen maakt al langer. U kunt denken aan angstige kinderen, kinderen met sociale emotionele problemen.

 

Mijn kind vraagt zo veel. Mijn kind vraag nooit om hulp.

Waarom doet hij zo opstandig. Waarom lijkt hij niet meer op zijn zus.

Waarom lijkt zij niet meer op haar broer. Zoals dat vriendinnetje zij weet wat ze wil maar de mijne…..

Waarom???

Ieder kind is anders!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Ieder kind heeft zijn of haar kwaliteiten. Net als hun ouders of opvoeders.

Ouders/ verzorgers weten allemaal heel veel over opvoeden en toch kan het voor komen dat het niet lekker draait in een gezin!

Er zijn veel oorzaken en die hebben weer gevolgen. Temperament is een wezenlijk onderdeel van iemand. Als kind en ouder een pittig temperament hebben. Tja, dan kan het er weleens heftig aan toe gaan tijdens een meningsverschil. Maar er kunnen ook externe factoren zijn die van invloed zijn op het gezin. Zoals een scheiding, een overlijden van een dierbaar iemand et cetera. Als er bij iemand in het gezin iets gebeurt dan heeft dit zijn weerslag op het hele gezin. (Systeemtheorie)

Ouders of opvoeders die kinderen hebben met Autistische kenmerken, AD(H)D, faalangst et cetera zij hebben het met het opvoeden vaak nog moeilijker.

Bevorderen diverse vaardigheden :

-op een andere manier naar uw kind(eren) te kijken

-op een andere manier naar u zelf te kijken

 

Middelen, methoden en technieken:

Door middel van Video Interactie. In de praktijk en bij u thuis filmen wij uw gezin tijdens diverse gezinssituaties. (aan tafel gaan, kinderen naar bed brengen, huiswerk maken, taakjes in huis doen, communiceren met elkaar.)

Na een aantal keren gefilmd te hebben gaan wij gezamenlijk de film bekijken. En weet u? het is ontzettend leerzaam. U ziet vaak zelf al waar het mis gaat. Maar vergeet zeker niet te kijken waar het goed gaat!!!!!Wij leren u om op een positieve manier naar uzelf en uw gezin te kijken.

Wij weten dat het geen makkelijk stap is om buitenstaanders “binnen te laten” in uw veilige omgeving. Maar om effectieve hulpverlening te geven is dit een voorwaarde. Wij zullen de vertrouwensrelatie niet beschamen.

Alleen in ernstige gevallen zullen wij ons beroepsgeheim moeten doorbreken. Dit is het geval bij ernstige vormen van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Voor wie:Ouders / verzorgers

Waar: Het begeleiden vindt in de ten eerste thuis plaats

Doel : De juiste balans (her)vinden tussen draagkracht en draaglast

Duur:5 á 6 sessies